Ga naar de inhoud

Databanken en openbare bestanden online

Tegenwoordig wordt enorm veel informatie over personen en bedrijven bijgehouden. Heel veel databanken zijn online en openbaar toegankelijk.

Dit is een al wat ouder artikel dat niet meer wordt bijgewerkt.

Persoonsinformatie | Bedrijfsinformatie | Archieven en atlassen | Gemeenten, buurten en wijken | Citaten | Vertalingen | Diversen

Achtergronden van websites

Op de site van Centralops.net kun je exact nagaan wie de makers van een bepaalde website zijn. Klik op ‘Domain Dossier’, voer de url of het ip-nummer je krijgt alle informatie van de makers van een site te zien. Verder hebben ze nuttige tools om te kijken wie er achter een bepaald mailadres zit en welke route het mailtje heeft afgelegd voor het in jouw mailbox belandde. Handig als je spammers of stalkers wilt aanpakken. Via Register.com kun je achterhalen wie de eigenaar van een .com-domeinnaam is. De eigenaar van een .nl-domein kun je opvragen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Visualroute

Via Visualroute kun je exact nagaan waar de eigenaar van een domeinnaam zich verschuilt. Tik een domeinnaam of ip-nummer in en je krijgt een kaartje waarop te zien is via welke servers de site is binnengekomen. De makers van Nedcomp.nl/visualroute zitten zelf in Rotterdam, vandaar dat die plaats bovenaan staat. Soortgelijke informatie, maar dan meer gericht over de hostingprovider van een bepaalde site, vind je op tools.webtic.nl/dnsscan. Je krijgt dan ook mailadressen die je voor abuse-meldingen kunt gebruiken.

Inventio.nl/metasearch

Inventio betekent vinden en de maker van deze site schept er genoegen in allerlei zoektools op z’n site te zetten. Een daarvan is een soort telefoonboek voor e-mailadressen. Tik de naam van een persoon in en je krijgt verschillende mogelijke e-mailadressen. Werkt niet helemaal perfect, maar het volmaakte telefoonboek voor mailadressen bestaat niet.

Terug naar boven

Persoonsinformatie

Databank online persoonsinformatie: Spyderweb.eu

Privacy is een groot goed en daarom is het af en toe behoorlijk schrikken hoeveel persoonsinformatie er op het web te vinden is. Spyderweb is een site waarmee je kunt zoeken op heel veel persoonsgegevens. Geen idee wie je buren zijn? Vul je postcode in en je krijgt een lijstje namen en telefoonnummers van mensen die bij jou in de straat wonen. Maar je kunt ook zoeken op de bevolkingssamenstelling en het aantal misdaden in jouw buurt. Verder bevat de site een hele rits zoekmodules, van valuta, antwoordnummers van bedrijven en de betekenissen van woorden tot ip-adressen. Ook een ip-tracker ontbreekt niet. Aardig is ook de geboortedatamodule: wie zijn er allemaal geboren op een bepaalde datum?

Online telefoonnummers opzoeken: NationaleTelefoongids.nl

Anders dan bij de telefoongids van KPN hoef je hier geen plaatsnaam te weten om toch op naam te kunnen zoeken.

Online persoon achter telefoonnummer zoeken

Als je uit pure nieuwsgierigheid wilt weten welk telefoonnummer de bewoners van een bepaald adres hebben, kun je kijken op. Je kunt daar zoeken op adres, postcode, naam en telefoonnummer (reverse look-up). Dat laatste is handig om te achterhalen wie er achter een telefoonnummer zit. De site afficheert zich dan ook als ‘de andere telefoongids’. Je kunt alleen zoeken op openbare nummers.

Online telefoonboeken wereldwijd

Raadpleeg online de telefoonboeken en ‘yellow pages’ van 184 landen.

Meer telefoonboeken

Andere sites voor reverse look-up vind je op Gebeld.nl en zoekopnummer.qik.nl. Gebruik 1207.be voor het opzoeken van een nummer in België en Switchboard.com voor Amerikaanse nummers.

Online Kadastrale informatie

Op de site Kadasterservice.nl kun je zo ongeveer alle kadastrale informatie over iemand opvragen die je hebben wilt, tegen betaling, dat wel. Eigendomsrechten, maar ook hypotheekschulden, het is allemaal op te vragen. Dus als je wilt weten waar je buren het allemaal van doen, check it out.

Wat heeft dat huis gekost?
Op allerlei websites kun je gratis informatie vinden over de prijshistorie van huizen die ooit te koop hebben gestaan of nog steeds te koop staan. Kijk onder meer op miljoenhuizen.nl en woningtor.nl om de prijshistorie van een huis te achterhalen.

Buurtinformatie

In Nederland wordt zo ongeveer alles bijgehouden en gearchiveerd: geluidsoverlast van snelwegen, spoorlijnen of Schiphol, ondergrondse waterstromen, vervuiling, noem maar op. Ga je een huis kopen? Kijk dan op de site Publieke Dienstverlening op de Kaart welke zaken voor de door jou beoogde woning relevant zijn. Kijk ook even op geozet.koop.overheid.nl/overuwbuurt voor meer zaken die uw buurt raken. Je vindt daar onder meer informatie over bestemmingsplannen en bekendmakingen. Ook interessant is huispedia. Hier kun je zien wat de prijshistorie van jouw huis is, maar ook wat de marktwaarde is. Ook kun je allerlei buurtinformatie vinden zoals de afstand tot voorzieningen en de samenstelling van de huishoudens in de straat of buurt.

Online stamboomonderzoek Familysearch.org

De databank van familienamen en genealogie van de Mormonen.

Online familie achterhalen: Familienamen databank

Het Meertens Instituut heeft een prachtige database van familienamen online gezet. Je kunt precies zien hoeveel mensen dezelfde achternaam als jij hebben. Ook kun je de geografische spreiding van je familienaam bekijken. De databank is gebaseerd op de Gemeentelijke Basisadministratie van 2007.

Online voornamendatabank

Het hierboven genoemde Meertens Instituut heeft vanaf 3 juni 2010 ook een voornamendatabank gepubliceerd. De voornamendatabank bevat een half miljoen voornamen waarvan de verspreiding door Nederland en de frequentie wordt weergegeven. Je ziet precies waar en wanneer welke namen populair waren en wanneer ze uit de gratie raakten.

Terug naar boven

Bedrijven

Online databank bedrijfsinformatie: Kamer van Koophandel

Via het handelsregister van de Kamer van Koophandel kun je nagaan hoeveel bedrijven er op een adres of postcode ingeschreven staan.

Terug naar boven

Archieven/atlassen

Archiefnet.nl

Overzicht Nederlandse archieven.

Koninklijke Bibliotheek

Toegang tot catalogi plus zoeken naar alles en iedereen die ooit in Nederland een boek heeft gepubliceerd.

Online databank stamboomonderzoek: VOC-personeelsadministratie

Heeft een van je verre voorouders ooit als bemanningslid op een VOC-schip de wereldzeeën bevaren? Dat kun je nagaan op een speciale site van het Nationaal Archief. De site geeft de namen van 700.000 opvarenden die ooit werknemer zijn geweest bij de VOC.

Online website informatie: Archive.org

Ook van websites worden archieven bijgehouden. Tik op Archive.org de url van een site in en je krijgt een overzicht van opgeslagen caches.

Online databank landeninformatie: CIA Factbook

Meten is weten en de CIA meet werkelijk alles. Klik in het pulldownmenu op het land van je keuze en je kunt daarna allerlei feitjes te weten komen waar je op feestjes de blits mee kunt maken.

Online databank Nasa-foto’s van de aarde

Schitterende foto’s van moeder aarde, gratis te bekijken. Eerst even het programma downloaden, daarna genieten.

Online databank statistische informatie: Worldometers.info

Op Worldometers.info kun je realtime statistische informatie over tal van onderwerpen krijgen. Hoeveel bewoners telt de aarde op dit moment?

Online databank economische informatie: Cyberschoolbus

Cyberschoolbus is een site van de Verenigde Naties. Een van de aardige dingen van die site is dat je er de economische kerngegevens van verschillende landen tegenover elkaar kunt zetten. Dat gaat via handige pull-down-menus.

Online databank dode beroemdheden: Findagrave.com

Welke beroemdheid (of wannabee-beroemdheid) ligt waar begraven?

Online film databank: IMDB.com

Internet Movie Database. De internetbijbel voor filmliefhebbers.

Erowid.org

Databank voor verdovende middelen.

Online databank aandelentransacties: Aandelenhandel

Op de site van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vind je registers van aandelentransacties. Je kunt zoeken op

insidertransacties, waarin het aandelen- en optiebezit van bestuurders en de handel van bedrijven in eigen aandelen wordt bijgehouden.

registers voor aandeelhouders met een aanzienlijk belang. In beide gevallen kun je zoeken op persoonsnaam en bedrijfsnaam.

Online kaarten databank: Google Maps

Routeplanner nodig of een plattegrond? Alles wat waar ook ter wereld maar een straatnaam of nummer heeft, is te vinden op Google Maps. Klik op de knop ‘satelliet’ en je krijgt in plaats van een kaart een prachtige satellietfoto. Nederlandstalig.

Online databank satellietfoto’s: Google Earth

Met versie 4.3 van Google Earth kun je niet alleen hele gedetailleerde satellietfoto’s bekijken, maar ook een duikvluchtnavigatie vanuit de ruimte uitvoeren tot op straatniveau. Ook kun je fotorealistische beelden bekijken van gebouwen. Met de Outreach-versie kun je zelf aan de slag om je eigen kaarten te maken.

Online databank kaarten: Oddens-kaarten

Kaartendatabase van de Universiteit van Utrecht. Zoeken kan op werelddeel, land en op thema. Verder een enorme berg aan links naar onder meer kaarten en reisinfo.

Online databank kaarten: AtlasVanNederland.nl

Kaarten over de meest uiteenlopende thema’s zijn te vinden en te printen via de internetatlas van Nederland. Inclusief satellietfoto’s en routeplanners. De site is eigenlijk een grote verzameling linkjes.

Online databank hoogteligging: Hoe hoog woon jij?

Nu de poolkappen smelten en er in onze contreien in de winter meer regen gaat vallen, wordt het in ons lage landje steeds natter. Zonder dijken, duinen en dammen zou een groot deel van ons land onder lopen. Maar liefst 65 procent van de Nederlanders woont in overstroombaar gebied. Hoeveel meter onder of boven de zeespiegel jouw huis staat, kun je heel aanvoudig nagaan op Ahn.nl. Tik je postcode in en je weet hoe hoog het water staat als de dijken breken.

A9.com

Zoekmachine die ook meteen foto’s en boeken van Amazon te zien geeft die aan de zoekopdracht voldoen.

Online databank: Kennisinfrastrucuur Cultuurhistorie

KICH is een databank waarin je kunt zoeken naar cultuurhistorische plekken in Nederland. Je kunt onder meer zoeken naar archeologische gegevens, cultuurhistorische landschappen en steden en dorpen. Daardoor ontdek je soms nooit vermoede historie bij jou om de hoek. Verder links naar museumcollecties en zoeken naar experts op cultuurhistorisch gebied.

Online databank voor Wisselkoersen

Op de site Oanda.com kun je wisselkoersen van zo ongeveer alle munteenheden ter wereld achterhalen. De site biedt ook historische wisselkoersen, zodat je na kunt gaan hoeveel euro 1 dollar een jaar geleden waard was.

Amazon.com

Zoek binnen Amazon.com op woorden in boeken, zoals ‘Hotels in Barcelona’, print het resultaat en je hoeft nooit meer een reisgids te kopen.

Terug naar boven

Gemeenten, buurten en wijken

Databank voor Woonlasten

Het Centrum voor de Economie van Lagere Overheden (Coelo) maakt elk jaar en (digitale) atlas van woonlasten per gemeente. Klik eerst op de provincie van je keuze en dan op een gemeente om te zien hoeveel je daar betaalt aan ozb, rioolrecht, waterschapslasten, hondenbelasting etcetera. Handig als je wilt verhuizen naar een goedkopere gemeente.

Online database voor huizenprijzen: Kadaster.nl

Wat doen de huizenprijzen bij jou in de buurt? En handig als je een specifiek huis op het oog hebt: hoeveel heeft de huidige eigenaar er destijds voor betaald? Je kunt het allemaal (tegen betaling) navragen bij het Kadaster. Leden van de Vereniging Eigen Huis zijn wellicht goedkoper uit op de site van hun belangenbehartiger.

Databank CBS-cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft haar bestanden aan Google Earth gekoppeld. Daardoor kun je nu via een popupje in Google Earth informatie per wijk opvragen over onder meer bevolkingssamenstelling en inkomensverdeling op te vragen.

Online databank antennes: Antenneregister.nl

Niet iedereen heeft graag een UMTS-mast in de buurt. Want hoewel er wetenschappelijk voldoende duidelijk is geworden dat ze geen voor de mens gevaarlijke straling opleveren, wil niet iedereen bij zo’n paal in de buurt wonen. De rechter heeft zelfs bepaald dat als je binnen een straal van 750 meter van een UMTS-mast woont, je huis wat minder goed verkoopbaar is en er dus een lagere WOZ-waarde geldt. Maar waar staan die masten eigenlijk? Antenneregister.nl kent ze allemaal.

Online databank tijdschriften en kranten: Missmag.nl

Overzicht van tijdschriften, (dag)bladen en huis-aan-huiskranten die in Nederland verschijnen.

Terug naar boven

Citaten

Databank voor citaten: Citaten.net

Het kan nooit kwaad om op een gepast moment achteloos een uitspraak van een beroemdheid te debiteren. Je vindt ze op Citaten.net. Je kunt onder meer zoeken op auteur en trefwoord. Verder bevat de site veel links naar andere citatenverzamelingen. Een leuk citaat gevonden? Laat ‘m op een tegeltje zetten bij Truttigtegeltje.eu

Databank voor Bijbelcitaten

Soms heb je een passend bijbelfragment nodig (bijvoorbeeld om indruk te maken op je strenggereformeerde schoonouders). Kijk op bijbel.opurk.nl en je kunt per trefwoord zoeken in diverse bijbelvertalingen door de eeuwen heen.

Database Johan Cruijff-citaten

De uitspraken van Johan Cruijff zijn soms zo onnavolgbaar dat hem citeren waarschijnlijk ‘El Salvador’ zelf niet zou lukken. Daarom een site waarop je al zijn beroemde quotes kunt nakijken. Plus meer wijsheden over management. Da’s logisch.

Databank Engelstalige citaten: Quotez

Engelstalige citatenzoeker. Zoekt op thema, trefwoord, auteur maar ook ‘wie zei wat?’.

Terug naar boven

Vertalingen

Online tool: Systransoft.com

Vertaalt teksten van maximaal 150 woorden van de ene taal in de andere, zelfs in en uit het Arabisch, Chinees, Japans en Russisch. Systran vertaalt ook hele webpagina’s, maar de kwaliteit van die vertaling is niet best. Losse woorden vertalen kun je overigens ook laten doen door Interglot.com. Interglot werkt alleen voor Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Zweeds.

Online Arabisch vertalen: Ajeeb.com

Al Jazeera gewoon van links naar rechts. Ook vanuit het Engels naar het Arabisch.

Google

Jazeker, de moeder aller zoekmachines kent ook een vertaalmodule, al is die meer geschikt voor het zoeken naar pagina’s en woorden in een bepaalde taal.

Online Engels woordenboek: Meriam-Webster.com

Met Engels-Engels-toolbar en een link naar de Encyclopaedia Britannica. Die laatste is uiteraard niet gratis toegankelijk, maar een aantal aardige weetjes (this day in history) is dat weer wel.

Tacitus, Seneca en Vergilius

Waarom zelf moeizaam gaan vertalen als anderen het werk al voor je gedaan hebben? Op de site van Ben Bijnsdorp vind je complete vertalingen van de Annalen van Tacitus, brieven van Seneca en de Aeneas van Vergilius.

Terug naar boven

Diverse databanken

Databank oplaadpunten elektrische auto’s

Er zijn nog niet zo heel veel volledig elektrische auto’s in Nederland. Grootste belemmeringen zijn de hoge aanschafprijs, de beperkte actuieradius en het aantal oplaadpunten waar je elektrische auto aan het stopcontact kan. Aan het wegnemen van die laatste belemmering wordt hard gewerkt. Op de site van Elektisch Vervoer Nederland kun je Google-kaartjes raadplegen waarop staat aangegeven waar oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden zijn. En dat zijn er eigenlijk best veel. Je kunt er ook een applicatie voor je iPhone downloaden.

Databank broodje-aap-verhalen: Snopes.com

Vliegtuigpassagiers moeten bij een dreigende crash de brace-houding aannemen, zodat ze bij het neerstorten sneller en pijnlozer doodgaan. Als je dit soort onzin gelooft, moet je toch eens vaker op Snopes.com kijken. Snopes.com onderzoekt broodje-aap-verhalen en ‘urban legends’ op de meest uiteenlopende terreinen. Via gekleurde bolletjes wordt aangegeven of een mooi verhaal waar is, mogelijk waar is of als complete onzin afgedaan kan worden.

TV-GidsOnline

Snel opzoeken wat er vanavond op de buis is kan met Tvgids.nl. Je kunt zoeken op onder meer thema, genre, zender, breedbeelduitzendingen, herhalingen en dag. In dat laatste geval kun je zelfs kijken wat er gisteren op tv was. In dat laatste geval kun je het programma bekijken via Uitzendinggemist.nl. Moet het wel om een programma van de publieke omroepen gaan. Gemiste programma’s van RTL kun je bekijken op RTLgemist.nl. Ook een aanrader is Nederland4.nl waar je allerlei themakanalen van de publieke omroepen kunt bekijken.

Databank inlognamen en passwords: Bugmenot.com

Steeds meer sites vereisen registratie, maar je hebt vaak geen idee wat er met de gegevens gebeurt die je invult. Bugmetnot.com heeft een passend antwoord. Voer de url van de site in die je wilt bezoeken en Bugmenot kijkt of iemand al een inlognaam en password voor die site heeft achtergelaten.

VanDale Woordenboeken

Zoekt alleen op betekenis en niet op schrijfwijze.

Databank online taaladvies: Taaluniversum

De Nederlandse taal kan soms knap ingewikkeld zijn. Uitleg over onder meer trema’s, gedachtestreepjes, puntkomma’s en spelling vind je op de site van Taaluniversum.

Al@din

Al@din is de vraagbaak van de Nederlandse bibliotheken. Je kunt een vraag stellen over de meest uiteenlopende onderwerpen en je krijgt binnen één tot vijf werkdagen antwoord.

Geld tegoed van de overheid?

Benieuwd of je nog geld tegoed hebt van de overheid? Vul dan het claimformulier in van de consignatiekas van het ministerie van Financiën. Die consignatiekas is een soort grote bewaarpot van de overheid. Er zit geld in waarvan de rechtmatige eigenaren nog niet gevonden zijn. Het gaat bijvoorbeeld om geld uit nalatenschappen, faillissementen en schuldaflossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »