Ga naar de inhoud

WordPress versnellen met de WP Optimize Speed-plugin

Wie zoekt naar plugins om WordPress te versnellen ziet meestal plugins als W3 Total Cache en WP Super Cache voorbij komen. Ik heb ze beide op diverse sites uitgetest, maar ik vond de resultaten tegenvallen. WordPress werd er wel iets sneller door, maar het moest beter kunnen. WordPress versnellen met WP Optimize Speed by x Traffic lukte stukken beter.

Wordpress versnellen met de Optimize Speed by x Traffic plugin

De laadtijd van je site is al enkele jaren geleden een belangrijk criterium geworden om hoger in zoekmachines te komen. En nu mobiel internet een steeds groter marktaandeel wint, is ‘the need for speed’ alleen maar belangrijker geworden. Natuurlijk zoek je ook een goede hostingpartij die snelle WordPress-hosting biedt. WordPress is van nature niet supersnel gebouwd en door allerlei extra plugins toe te voegen, wordt je site meestal niet sneller. Maar goed, sommige plugins vind ik essentieel, zoals een goede beveiligingsplugin (ik gebruik Wordfence en All in One WP Security), een spamvanger (Akismet) en een seo-plugin (Yoast). Wat ook niet helpt zijn scripts naar externe sites toevoegen (jammer Adwords) of Facebook-appjes waarmee je laat zien hoe populair je op social media bent. Al die zaken zorgen voor extra requests naar externe sites en dat vertraagt de laadtijd.

WordPress versnellen met Cloudflare

Naast een goede hostingprovider helpt het om gebruik te maken van het CDN-netwerk van Cloudflare. Dit Content Delivery Network helpt ook nog eens om je site te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Ook kun je bij Cloudflare verschillende caching-aspecten instellen om wordpress te versnellen. Dankzij caching hoeft, simpel gezegd, niet bij elke pagina die een bezoeker opvraagt alle vaste pagina-elementen zoals headers en footers telkens weer opnieuw opgehaald te worden. Een ander belangrijk voordeel is dat Cloudflare het serveren van je site over verschillende servers verspreidt. Daardoor is het mogelijk om een mirror van je site te tonen op het moment dat de server van je eigen hostingprovider onderuit gaat. En had ik al gezegd dat de zeer uitgebreide basisversie van Cloudflare gewoon gratis is?

WordPress sneller maken door een snel thema

Ten derde kun je je WordPress-site sneller maken door simpelweg een snel thema te kiezen, zoals Schema van MyThemeshop. Een thema dat slecht geprogrammeerd is en veel zware foto’s bevat, zal langzamer laden dan een thema dat puur voor snelheid gebouwd is. Zoek even in je favoriete zoekmachine op ‘fastest loading WordPress-theme’ of iets dergelijks en je komt genoeg voorbeelden tegen.

WordPress versnellen met Optimize Speed-plugin

Toch was dit alles niet genoeg om de laadtijd van mijn sites sneller te maken. Op zoek naar plugins op WordPress sneller te maken, kwam ik uit bij WP Optimize Speed by x Traffic. Die slaagde er wel in waar de grote namen als W3Total Cache en WP Super Cache onvoldoende snelheidswinst boekten. Om WP Optimize Speed by xTraffic te kunnen gebruiken, moet je ook de plugin WP Optimize by xTraffic installeren. Die optimaliseert onder meer de header, de footer en je foto’s op je website, waarna je er met WP Optimize Speed By xTraffic nog een schepje bovenop kunt doen.

WP Optimize Speed by xTraffic is bereikbaar via je Dashboard > WP Otpimize en dan klik je in het pulldown menu op Optimize Spped. Op de pagina die dan opent, zie je een aantal opties om WordPress te versnellen. Let wel op, want het effect van sommige cache- en optimalisatie-instellingen kan er voor zorgen dat je site niet meer goed toont. De plugin waarschuwt daar ook voor. Als dat probleem zich voordoet, kun je heel simpel een instelling weer uit zetten, waarna de problemen verholpen zijn. Toch is het verstandig om altijd eerst een backup te maken voordat je aan het uittesten slaat. Wat bij sommige van mijn sites een positief effect had, zorgde bij andere sites juist voor problemen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een conflict met andere plugins of een probleem met je thema.

Het eerste tabblad ‘Optimize Cache’ biedt je een aantal mogelijkheden. Ik vink standaard de aanbevolen opties aan. Op het tweede tabblad ‘Optimize Javascript’ staat ook een waarschuwing dat er problemen met je layout kunnen ontstaan. Dat gebeurde bij mij dus ook, dus die optie sla ik over. Hetzelfde gold voor het derde tabblad waar je het stylesheet kunt optimaliseren. Ook het optimaliseren van de html-code heb ik, hoewel aanbevolen, toch overgeslagen want ook dat gaf problemen. Op het laatste tabblad ‘CDN’ kun je eventueel een API-key van een Content Delivery Network invullen om zo een koppeling met dat netwerk aan te brengen. De bouwers van de plugin gaan er al van uit dat je Cloudflare gebruikt, aangezien daar een apart invoerveld voor is aangemaakt.

WordPress versnellen: de resultaten

resultaten WordPress versnellen

Ik moet zeggen dat ik na het testen van allerlei plugins met beperkte resultaten geen al te hooggespannen verwachtingen had. Maar het resultaat was spectaculair. Sites die voorheen een laadtijd van enkele seconden haalden, kwamen nu in een paar honderd milliseconden binnen (test met tools.pingdom.com vanaf de server in Stockholm). Ook de scores in GTMetrix schoten omhoog. Met een Pagespeedcore van A 96% en een laadtijd van minder dan 600 ms ben ik dik tevreden. En voor deze site ging de laadtijd van bijna tien seconden (ik schaam me om het te vertellen) naar in het beste geval 346 milliseconden. Wat mij betreft is WP Optimize Speed Plugin by xTraffic een prima alternatief voor W3Total Cache en WP Super Cache.

Tags:

3 reacties op “WordPress versnellen met de WP Optimize Speed-plugin”

  1. Hartelijk dank voor deze tip! In mijn voortdurende zoektocht naar de beste verhouding tussen functionaliteit en snelheid ga ik deze zeker proberen!

  2. Welke van de alternatieven die ik probeerde voor betere cache-resultaten, de beste haalde ik met fastest cache en WP Super Cache. Alle andere gaven mindere resultaten bij toolspingdom en pagespeed insights.
    Ik blijf vooral zitten met de reactietijd van de server. Daarvoor wordt cloudflare aangeraden maar buiten een beetje tijdswinst, stelde ik voornamelijk problemen vast die de website op een “vreemde” manier weergeven.

    1. Beste Frans, caching blijft een lastig item. Daar loop ik ook wel eens tegenaan. Als je op het randje gaat zitten met caching of het versnellen van je site, kan het zijn dat je vreemde effecten op je site ziet. Een goede gebruikerservaring zou ik in dat geval de voorkeur geven boven nog een fractie tijdwinst met laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »