Het aanpassen van sidebars in WordPress-thema’s is heel simpel. In dit artikel leg ik je uit hoe je in een paar stappen een WordPress sidebar op maat kunt maken.
Standaard hebben veel WordPress-thema’s een zijbalk, de sidebar. Die is doorgaans op elke pagina en voor elk artikel hetzelfde. Maar dat hoeft niet. Met behulp van een plugin kun je je sidebar aanpassen, zonder dat je de code hoeft aan te passen.
Wat zijn de voordelen van het aanpassen van sidebars?
Er zijn grofweg drie redenen waarom je sidebars in WordPress wilt aanpassen en op maat wilt maken. De eerste is omdat ik wil voorkomen dat sidebars te lang worden. Een algemene sidebar voor je hele website loopt al snel vol met banners, tekstlinks, zoekboxen, overzichten met meest recente artikelen, social-media-knoppen, tagclouds etcetera. Daardoor ontaardt de zijbalk al snel in een visuele herrie en het leidt de bezoeker allemaal af. Usability, weet u nog.
Aangepaste zijbalk kan helpen met seo-doelen
De tweede reden is van seo-technische aard. Op maat gemaakte sidebars hebben ook een seo-effect. Een zoekmachine die jouw artikelen scant, komt niet alleen een voor een bepaald zoekwoord geoptimaliseerd artikel tegen, maar ook een zijbalk waarin op z’n minst gerelateerde termen staan. En dat geldt ook voor de bezoeker. De hele pagina, dus niet alleen het artikel zelf, maar ook de zijbalk, gaat over dat onderwerp.
Een voorbeeld: Ik ben eigenaar van een aantal wintersport- en reiswebsites waaronder WintersportFrankrijkgids.nl. Ik schrijf daar over skigebieden, wintersportdorpen en wintersportaccommodaties. Als een bezoeker en een zoekmachine op een artikel over skigebied Espace Diamant komen, krijgen ze ook in de sidebar allemaal relevante informatie over dat skigebied te zien, zoals de dorpen die in dat skigebied liggen, waar de skiverhuur in Espace Diamant is, waar je skiles kunt boeken, webcams in het gebied, plus natuurlijk een paar hotels in Espace Diamant. Er moet tenslotte ook geld verdiend worden.
Kortom, de hele pagina is van links tot rechts doordrenkt met in dit geval informatie over Espace Diamant. Dat maakt de hele pagina waardevol voor dit keyword en daaraan gerelateerde zoekwoorden. Je pagina wordt als het ware een ‘one-stop-shop’ voor een bezoeker die in dit geval informatie, aanbiedingen, webcams, skiverhuur etcetera over dit gebied zoekt.
Verhoog je doorklik-ratio met je sidebar
Er staan ook links naar andere pagina’s op die een relatie met dit skigebied hebben, zoals andere wintersportdorpen. Dat verhoogt weer de doorklikratio, of, zoals je het ook kunt zeggen, verlaagt je bounce-rate. En ook dat is weer een positief seo-signaal aan zoekmachines. Ook die artikelen over wintersportdorpen in, in dit voorbeeld Espace Diamant, hebben dezelfde sidebar.
Verhoog je conversie
Doordat je de hele sidebar voor dit onderwerp kunt focussen op dit keyword voorkom je dat het een brij wordt van allemaal tekstlinks en banners die voor die pagina niet honderd procent relevant zijn. De op maat gemaakte sidebar kan daardoor korter, maar veel effectiever worden en leiden tot betere conversies.
Hoe maak je een sidebar op maat?

Om sidebars op maat te maken heb ik heel lang gebruikt gemaakt van de plugin Conditional Widgets. Helaas werkt die werkt niet meer met de nieuwe widgetblokken in de Gutenberg-editor. Je moet dan ook de plugin Classical Widgets installeren om Conditional Widgets nog te kunnen gebruiken. Dat levert niet alleen extra php- en html-code op, maar maakt het werken aan de sidebar in de editor ook erg rommelig. Exit Conditional Widgets dus. Hetzelfde geldt voor de plugin Dynamic Widgets. Ook die werkt niet samen met de Gutenberg-editor.
De plugin Widget Options kan in de Gutenberg-editor wel met blokken in de zijbalk overweg. Maar om de sidebar per categorie of op tagniveau aan te passen, heb je weer de betaalde versie nodig.
Sidebars op maat maken met Content Aware Sidebars plugin
De oplossing werd uiteindelijk geboden door de gratis plugin Content Aware Sidebars. Je download de plugin via de WordPress-plugin-bibliotheek en activeert ‘m zoals je dat met alle plugins doet. Na installatie krijg je eerst de vraag of de plugin anoniem informatie mag delen met de makers, maar dat soort vragen wimpel ik altijd af.
Daarna zie je aan de linkerkant in je Dashboard dat er een blok van Content Aware is bijgekomen. Je kunt nu je eerste op maat gemaakte sidebar toevoegen. Klik in het scherm dat standaard opent op ‘Voeg toe’. Je krijgt dan een korte uitleg in popups. Vul bovenaan de naam van de nieuwe sidebar in.
Sidebars koppelen aan categorieën, tags en auteurs

De plugin werkt eigenlijk met ‘als dit, dan dat’-regels. In het eerste tabblad zie je Condition staan. Hier kun je via een pull-down-menu aangeven aan welke voorwaarde voldaan moet worden om een bepaalde gebeurtenis te triggeren, zoals een bepaalde sidebar te tonen. Stel dat je zijbalken per categorie wilt maken, dan kies je hier onder Taxonomies voor Categorieën. Ik wil nog iets verfijnder werken en kies voor Tags. Verderop in dit artikel lees je waarom ik dat gedaan heb.
Vervolgens vul ik in om welke tags het gaat. In dit voorbeeld dus Espace Diamant. Maar je kunt bijvoorbeeld ook sidebars per auteur variëren.
Als je je keuze bepaald hebt, klik je rechtsboven op ‘Maken’. Als je iets wilt veranderen, kun je je keuzes altijd via het prullenbakje verwijderen.
Nu je bepaald hebt wanneer iets moet gebeuren, gaan we via de Action-knop bepalen wat er dan moet gebeuren. Via de Action-knop verschijnt ‘How to display’. Ik kies daar voor Action > Vervangen, want ik wil de standaard rechterkolom vervangen. Bij Target Sidebar kies ik voor ‘Right sidebar’. Maar als je thema ze heeft, kun je hier ook een linker sidebar, footers etcetera vervangen.
In het derde veld, ‘Posities samenvoegen’, kies ik voor ‘Onderkant’. Verderop leg ik uit waarom ik daarvoor kies. In het volgende tabblad ‘Design’ kun je allerlei stijlen in je op maat gemaakte sidebar aanpassen, maar dat onderdeel sla ik zelf altijd over. In het tabblad ‘Inplannen’ kun je desgewenst aangeven of je speciale sidebar op bepaalde tijdstippen moet verschijnen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je speciale, tijdelijke acties hebt. In het tabblad ‘Opties’ kun je aangeven of de content in de op maat gemaakte zijbalk voor iedereen zichtbaar is of alleen voor ingelogde gebruikers. Als je alles naar wens hebt ingesteld, klik je rechtsboven op ‘Opslaan’.
Je sidebar vullen met content
Daarna wordt het tijd om je aangepaste sidebar met inhoud te vullen. Daarvoor klik je bovenaan op ‘Widgets’. Maar je kunt ook via de linker zijbalk van je Dashboard naar Weergave > Widgets gaan. Daar kom je bovenaan je standaard rechterkolom tegen. Maar onderaan zie je dat je nieuwe sidebar is toegevoegd met de door jou gekozen naam. Klik daarop en je kunt deze nieuwe zijbalk vullen met widgets zoals je dat ook met je standaard zijbalk hebt gedaan.
Zoals gezegd kun je sidebars onder meer koppelen aan categorieën, maar ook aan tags. In het hierboven genoemde voorbeeld van WintersportFrankrijkGids.nl heb ik per skigebied een aparte sidebar gemaakt. Die koppel ik via de gewone WordPress-tags aan alle artikelen die over een bepaald skigebied gaan. Doordat ik alle artikelen die betrekking hebben op hotels, dorpen en het skigebied Espace Diamant in dit voorbeeld de tag Espace Diamant heb meegegeven, krijgen alle artikelen met die tag automatisch de rechter zijbalk over Espace Diamant geleverd. Zo kan ik aparte sidebars maken voor alle grote skigebieden in Frankrijk.
Je hoeft zo’n zijbalk dus maar één keer te maken. Nieuwe content die die specifieke tag krijgen, worden automatisch geserveerd met de bijbehorende zijbalk. En wil ik iets aan die zijbalk veranderen, dan hoef ik dat maar op 1 plek te doen.
Op deze manier kun je sidebars aanpassen in WordPress en je website optimaliseren. Lees meer WordPress-tips.