Ga naar de inhoud

Help, mijn wachtwoord in Windows 8.1 is verlopen

Kun je van de ene op de andere dag niet meer inloggen op je Windows 8.1 laptop of pc? Grote kans dat je wachtwoord in Windows 8.1 of Windows 10 is verlopen. Dat verloopt automatisch na 42 dagen. Toch kun je dan vrij eenvoudig weer een nieuw wachtwoord aanmaken.

Als je de melding ‘U kunt zich niet bij uw pc aanmelden. Ga naar account.live.com om het probleem op te lossen of voer het meest recente ww in dat u op deze pc hebt geinstalleerd’ op je beeldscherm krijgt, dan is hoogstwaarschijnlijk je wachtwoord in Windows 8.1 verlopen. Anders dan in bijvoorbeeld Windows XP, waar je wachtwoord altijd geldig bleef, moet je in Windows 8.1 je wachtwoord elke 42 dagen aanpassen. Heb je toevallig de melding gemist dat je wachtwoord gaat verlopen of ben je vergeten je wachtwoord aan te passen, dan word je automatisch bij het inloggen op je pc of laptop geblokkeerd.

Wat moet je doen als je wachtwoord in Windows 8.1 verlopen is?

Eigenlijk is dat heel simpel, maar je hebt er wel een andere pc of of laptop voor nodig, bijvoorbeeld op je werk, in de bibliotheek of in een internetcafé. Je moet namelijk het verlopen wachtwoord resetten via je microsoft-account via account.live.com. Dat kan bijvoorbeeld met je oude hotmail-inloggegevens. Heb je bij het configureren van je pc of laptop niet zo’n account aangemaakt, dan kun je dat nu alsnog doen via deze link.

Heb je eenmaal zo’n account bij Microsoft dan moet je inloggen. Na het inloggen kom je in een scherm waarin gevraagd wordt wat je wilt doen. Vink aan dat je je wachtwoord kent, maar niet kunt inloggen en klik op ‘Next’.

Wachtwoord in Windows 8.1 is verlopen
Afbeelding 1

Je komt dan in een scherm zoals hiernaast waarin je je mailadres moet invoeren en de lettercode die je op je scherm ziet staan. Dat is om te controleren dat je een mens en geen robot bent. Let op, die lettercode is case-sensitive, dus tik de hoofdletters en kleine letters correct over. Klik vervolgens op ‘Next’.

Wachtwoord resetten in Windows 8.1
Afbeelding 2

Je komt dan in een scherm waarin je je moet identificeren voordat Microsoft je een code gaat toesturen. Je mailadres staat er deels versleuteld met sterretjes (zie afbeelding 2). Kies voor je emailadres en klik op Next. Daarna klapt datzelfde scherm open en moet je onderaan je emailadres invullen en klik op ‘Send Code’. Je krijgt dan een code toegemaild. Met die code kun je in je Mircrosof-account je wachtwoord van je computer opnieuw instellen. En met dat nieuwe wachtwoord kun je weer inloggen op je pc of laptop.

Wachtwoord in Windows 8.1 en Windows 10 verwijderen

Je kunt in Windows 8.1 en Windows 10 het wachtwoord instellen verwijderen. Je kunt dat overwegen als jij de enige gebruiker van je pc of laptop bent en je geen geheime zaken op het apparaat geïnstalleerd hebt. Mocht je apparaat ooit gestolen worden, dan kan de dief uiteraard ook bij al je bestanden.

Wil je je pc of laptop zo instellen dat er bij het opstarten niet meer om een wachtwoord wordt gevraagd? Microsoft geeft daar zelf een aantal alternatieven voor. Je kunt de wachtwoordbeveiliging ook zelf uitschakelen. Ga daarvoor naar het startmenu, klik op het zoekscherm en voer daar “netplwiz” in. Je krijgt dan toegang tot het Uaser Account Control Panel (“Gebruikersaccounts”) Kies vervolgens het account dat je wilt bewerken. Haal vervolgens het vinkje weg bij je gebruikersnaam en klik ter bevestiging twee keer je wachtwoord in. Klik dan op OK. Om de wijzigingen dor te voeren moet je nu je computer opnieuw starten. Als het goed is hoef je dan geen wachtwoord meer in te voeren.

Een alternatief is om de Windows-toets en de R gelijktijdig in te drukken. Je komt dan in het dialoogvenster Uitvoeren. Klik dan weer “netplwiz” in. Voer daarna de hierboven beschreven stappen uit en je hebt nooit meer te machten met een verlopen wachtwoord in Windows 8.1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »