Meteen naar de inhoud

Vier redenen om de Gutenberg-editor in WordPress 5.0 niet te gebruiken

Zelden zal er een update van WordPress zijn geweest waaroverover vooraf zoveel is geschreven als over WordPress 5.0. Deze update, waarvan de releasedatum twee keer werd opgeschoven, werd uiteindelijk 6 december 2018 uitgerold. WordPress 5.0 bevat onder meer een compleet nieuwe editor, de Gutenberg-editor. Ik geef je vier redenen waarom ik de Gutenberg-editor voorlopig niet ga gebruiken en het bij de klassieke editor hou.

Zelden zal er een update van WordPress zijn geweest waarover vooraf zoveel is geschreven als over WordPress 5.0. Deze update, waarvan de releasedatum twee keer werd opgeschoven, werd uiteindelijk 6 december 2018 uitgerold. WordPress 5.0 bevat onder meer een compleet nieuwe editor, de Gutenberg-editor. Ik geef je vier redenen waarom ik de Gutenberg-editor voorlopig niet op al mijn sites ga gebruiken en het daar bij de klassieke editor hou. Alleen op deze site zijn die bezwaren niet van toepassing, dus vandaar dat ik op Nicovandijk.nl wel de Gutenberg-editor gebruik.

Het was ergens in 2008 dat ik mijn eerste WordPress-blogje in elkaar zette en ik was meteen enthousiast. Zonder enige kennis kon ik in een uurtje prutsen al een aardig blog in elkaar zetten. Geweldig! Sindsdien heeft WordPress zich verder ontwikkeld, en ik ook.

Sinds december 2018 zijn we toe aan WordPress 5.0, waarmee de ontwikkeling van deze fantastische open-source software een nieuwe fase in gaat. Onder meer Joost de Valk heeft daar het een en ander over geschreven. Maar De Valk, wiens developers nauw betrokken waren bij de ontwikkeling van de eveneens nieuwe Gutenberg-editor, heeft ook gewaarschuwd om op z’n minst tot januari 2019 te wachten met het doorvoeren van deze update. Ik ben het helemaal met hem eens, maar dan om vier andere redenen.

Reden 1 om de Gutenbergeditor niet te gebruiken: veel klikken

In de klassieke WordPress-editor maak je een bericht aan, plaatst daar tekst, foto’s, embedded video’s, linkjes etcetera in en je bent in principe klaar om je post te publiceren. Je opent als het ware met 1 klik een leeg “vel”, sleept of plakt daar alles in en publiceren maar.

In de Gutenberg-editor van WordPress 5.0 werkt dat compleet anders. Deze editor werkt met blokken. Alles is een blok: een header, een paragraaf, een afbeelding, een embedded stuk video of muziek, quotes, alles. Dat betekent, zeker bij langere berichten met veel afbeeldingen en video’s, dat je veel meer moet klikken om een telkens weer een nieuw blok te openen. Nu heeft een blokstructuur ook voordelen, onder meer doordat je in Gutenberg herbruikbare blokken kunt maken, maar het blijft veel klikken, ondanks de shortcuts.

De tweede reden om de Gutenberg-editor nog niet te gebruiken

Wat me ook opviel tijdens het werken met blokken is dat de editor heel veel spaties verwijdert als je tekstblokken uit Word kopieert. Ik heb werkelijk geen idee waar dat aan ligt, maar het kost erg veel tijd om in elke paragraaf zeker vijf van dit soort fouten er uit te halen. Ze worden weliswaar in rood onderstreept, net als in Word, maar omdat ook buitenlandse namen en onbekende woorden rood onderstreept worden, kan het zo gebeuren dat je over een fout heen leest.

Gutenberg-editor kent geen ‘no follow’

Kun je dat nog afdoen als een kinderziekte, de derde en vierde reden om de Gutenberg-editor in WordPress 5.0 niet te gebruiken zijn wat mij betreft ernstiger van aard. In de klassieke editor kun je links een ‘rel=nofollow’-tag meegeven. Dat kan via een plugin als ‘Title and no follow for links’ of door het rechtstreeks in de html te zetten. Dat is van vitaal belang bij commerciële links, aangezien zoekmachine Google eist dat je dergelijke links geen linkwaarde doorgeeft. Wie dat wel (grootschalig) doet, kan vroeg of laat rekenen op een ‘penalty’. Door de manier waarop de Gutenberg-editor is opgezet, kun je niet via een plugin, maar alleen handmatig een ‘no-follow-tag’ toevoegen. Dan moet je dus weer in de html-code gaan rommelen en dat wil je niet. Een van de redenen om een nieuwe editor op te zetten was nou juist om het voor beginners makkelijker te maken om met de WordPress-editor te werken.

Dit is wat de makers van de ‘Title and no follow for Links’-plugin er zelf over zeggen: At the moment it’s not possible to add the functionality to Gutenberg, it’s a different system from the classic editor and it does not have a hook/filter which allows adding custom settings. As soon as it becomes possible to add the functionality to Gutenberg we will update the plugin.” Wat mij betreft maakt dit de Gutenberg-editor om seo-technische redenen niet geschikt om te gebruiken.

Update: Inmiddels wordt er aan gewerkt om code in de WordPress core in te bouwen, waardoor je wel no-follow links kunt toevoegen. Het is nog niet bekend wanneer deze optie klaar is.

Gutenberg zet links standaard op noreferrer

De vierde reden om nog maar even geen gebruik te maken van ‘Gutenberg’ is vooral voor affiliates van belang. Kort door de bocht: bij affiliatemarketing krijgen pubishers, zoals website-eigenaren, een vergoeding van adverteerders voor het doorsturen van bezoekers die iets kopen, downloaden of zich op een nieuwsbrief abonneren of wat verder ook het doel is van de adverteerder. Cruciaal daarbij is dat de adverteerder aan de hand van affiliatelinks kan zien welke publisher hem een converterende bezoeker heeft aangeleverd. En dat wordt moeilijk als je gebruik maakt van n-referrer-links die standaard door de Gutenberg-editor worden aangemaakt. Elke link staat op no-referrer. En met no-referrer vertel je de browser om de herkomst van de bezoeker niet door te geven. Daardoor kan een adverteerder je dus ook niet belonen voor je sale of lead. Overigens hebben de affiliatenetwerken Tradetracker, Daisycon en Awin laten weten dat no-referrer voor hun tracking geen probleem is. Maar ik weet niet of iedereen z’n zaakjes zo goed op orde heeft.

‘No-opener’, een tag die sinds WordPress 4.7.4 standaard zit ingebouwd in de editor, heeft geen negatieve gevolgen voor affliatelinks en seo. De ‘no-referrer-tag’, die bij diezelfde update was meegenomen, zorgde wel bij een aantal affiliatenetwerken en in Analytics voor problemen. Vandaar dat die ‘no-referrer’ bij een latere update van Wordrpess weer verdween. Maar met WordPress 5.0 is de no-referrer tag weer ingevoerd. Er zal ongetwijfeld een goede, mij niet bekende, reden voor zijn. Maar dit is voor mij echt een reden om de Gutenberg editor niet te gebruiken.

“Say hello to the new editor”

“Say hello to the new editor” staat er opgewekt als je voor het eerst de Gutenberg-editor opent. Ik zeg vooralsnog ‘goodbye’ en ga terug naar de klassieke editor. Die wordt sowieso nog tot 2021 ondersteund. En eerlijk gezegd ga ik er van uit dat de WordPress-gemeenschap creatief genoeg is om voor bovengenoemde nadelen van de Gutenberg-editor een oplossing te vinden. En wil je toch af en toe met blokken spelen, dan kun je bij de Settings van de klassieke-editor-plugin met 1 klik aangeven dat je wilt kiezen voor de oude editor en de nieuwe vormgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »