Ga naar de inhoud

Zo converteer je in 3 stappen alle WordPress-berichten en pagina’s naar de block-editor

De Gutenberg-editor in WordPress is echt stukken beter geworden dan bij de introductie. Bovendien zijn er ook zoveel interessante plugin-opties bijgekomen, dan het zonde is om de Gutenberg-editor niet te gebruiken. Maar wat doe je met al je oudere posts die nog met de klassieke- WordPress-editor gemaakt zijn? Heel simpel, die zet je in een keer over met de plugin Bulk Block Converter.

De Bulk Block Converter van Organic Themes converteert berichten en pagina's van klassieke blokken naar de Gutenberg block-editor © Organic Themes/Wordpress
De Bulk Block Converter van Organic Themes converteert berichten en pagina’s van klassieke blokken naar de Gutenberg block-editor © Organic Themes/Wordpress

Eerlijk is eerlijk, heeft lang geduurd voordat ik enthousiast kon worden over de Gutenberg block-editor. Maar de editor is inmiddels dusdanig sterk verbeterd. Bovendien zijn er veel plugins beschikbaar gekomen waarmee je de block-editor kunt verrijken, dat ik ook ‘om’ ben. Zo ben ik erg fan van herbruikbare blokken, waarmee je bijvoorbeeld Google-kaartjes in verschillende artikelen kunt gebruiken. Maar dan wil je die ook in oudere artikelen kunnen gebruiken, dus die moeten dan ook naar de block-editor worden omgezet. Je oude posts staan sinds WordPress 5.0 automatisch als een groot ‘classic block’ in de Gutenberg editor. Alleen als je de Classic-editor-plugin hebt geïnstalleerd, blijven je oude berichten nog als klassieke-post bestaan. Maar de Classic-editor wordt na 2021 niet meer ondersteund.

Berichten en pagina’s omzetten naar de Gutenberg-editor

Dat omzetten van de klassieke editor naar de block-editor kun je natuurlijk artikel voor artikel handmatig doen, maar als je een paar honderd artikelen op je site hebt staan, is dat een monnikenwerk. Gelukkig kun je dit in een keer doen met de gratis plugin Bulk Block Converter van Organic Themes. En die plugin werkt ook nog eens heel eenvoudig. Update: Het lijkt er op dat de plugin de afgelopen vier jaar niet meer is bijgewerkt. Gebruik is dan ook op eigen risico!

Berichten converteren van de classic-editor naar de block-editor in 3 stappen

Totale tijd: 10 minuten

Installeer en activeer de plugin Bulk Block Converter

Stap 1: Je installeert en activeert de plugin op de gebruikelijke wijze via de plugin-bibliotheek van WordPress.

Te converteren berichten en pagina’s inventariseren

Stap 2: Als je dat gedaan hebt, kun je de plugin aanroepen via Dashboard > Gereedschap > Block Conversion. In je scherm verschijnt dan de knop ‘Scan Content’. Klik daarop en in een paar seconden worden alle berichten en pagina’s gescand die nog in de Classic editor zijn opgemaakt.

Berichten en pagina’s converteren naar de block-editor

Je kunt nu 2 dingen doen: Of je klikt op de blauwe ‘Bulk Convert All’-knop. Of je selecteert artikelen en pagina’s uit de lijst die daaronder staat en laat die in een keer converteren naar de block-editor. Welke keuze je maakt, hangt af van je servercapaciteit. Als het gaat om een paar honderd berichten die je in een keer via de ‘Bulk Convert All’-knop laat omzetten, loop je het risico dat je server onderuit gaat. Om elk risico uit te sluiten, kies ik er meestal voor om de conversie per 20 artikelen uit te voeren. Je ziet dan onder het kopje ‘Action’ via het woord ‘converting’ precies welk artikel geconverteerd wordt. Dit verandert in de melding ‘converted’ als je post of pagina geconverteerd is. Dit proces gaat echt razendsnel.

Let op: het omzetten van berichten van de klassieke editor naar de blokken-editor kan niet ongedaan gemaakt worden. Die waarschuwing verschijnt boven En voor dit soort ingegrepen raad ik altijd aan om vooraf een backup te maken.

Problemen bij het converteren

Ik heb de plugin Bulk Block Converter op diverse websites geprobeerd. Slechts een enkele keer lukte het om mij onduidelijke reden niet om een bericht te converteren. Dan verschijnt de melding ‘failed’. De plugin stopt dan ook met de daarop volgende artikelen om te zetten. Doe dan even een nieuwe scan en vink daarna in de lijst met nog te converteren artikelen het bewuste artikel uit. Dat kun je als alles klaar is, handmatig converteren. Ga daarvoor in je berichten- of paginalijst naar het artikel, klik op ‘Bewerken met Gutenberg-editor’ en als het goed is opent je bericht dan in de block-editor.

Als je alle berichten geconverteerd hebt, kun je de plugin weer verwijderen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »