Ga naar de inhoud

Stylesheets samenvoegen versnelt de laadtijd van je website

De laadsnelheid van je website telt sinds voorjaar 2010 mee voor de pagerank van je website. Je kunt de laadsnelheid van je site op verschillende manieren verhogen. Stylesheets samenvoegen helpt de laadtijd van je site te verbeteren.

Stylesheets samenvoegen in wordpress  © Markus Spiske op Unsplash
© Markus Spiske op Unsplash

Wat doen stylesheets?

In de css-bestanden (oftewel cascading stylesheets) staat informatie over alle stijlelementen (=opmaak) van je website, zoals lettertype, lettergrootte, kleur van je letters, achtergrondkleur, noem maar op. Door al deze informatie in een stylesheet of stijlblad te zetten, hoef je maar op 1 pagina een wijziging door te voeren als je iets aan het uiterlijk van je website wilt veranderen, bijvoorbeeld het lettertype vergroten. Alle pagina’s die via de link <link href=”jouwstylesheet.css” rel=”stylesheet” type=”text/css” /> in het head-gedeelte van je html-code aan het stylesheet gekoppeld zijn, worden dan in een keer veranderd.

Stylesheets samenvoegen in contentmanagementsystemen

Als je met een contentmanagementsysteem (CMS) heb je al snel te maken met verschillende stylesheets. Met het gratis te downloaden tooltje CSS Merge van Google kun je al die stylesheets samenvoegen in een bestand. Je geeft het een nieuwe naam en uploaden maar. Vergeet niet om in je index.html-bestand in het head-gedeelte de links naar de oude css-bestanden te verwijderen en een link naar het nieuwe stylesheet op te nemen.

Het kan zijn dat CSS-Merge je een waarschuwing geeft voor overlappende classes. In dat geval kun je een van de geselecteerde classes kiezen.

Tags:

2 reacties op “Stylesheets samenvoegen versnelt de laadtijd van je website”

  1. Mooi artikel..maar Css Merge is niet te vinden als plugin voor wordpress en de downloads waar je op uitkomt zijn van May 1, 2008 dat lijkt me toch een beetje over de datum helaas.

    met vriendelijke groet,

    Paul

    1. Beste Paul, dat klopt, het is een tooltje van Google en geen WordPress-plugin. Daarom stond het ook niet in de rubriek ‘WordPress’. Overigens geeft de pagespeed-tool van Google ook opties om CSS samen te voegen en te verkleinen. Via Sourgeforce kun je een recentere versie van CSS Merge downloaden. Ik heb de link in het artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »