Snel en makkelijk een website bouwen met Wix

Website bouwen met WixAls webbouwer ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om snel en makkelijk een website te bouwen. Meestal bouw ik websites met behulp van WordPress, maar ik hou er niet van om in php-code te werken en dat is soms onvermijdelijk. Nu kwam ik onlangs Wix tegen dat sinds eind januari 2015 ook in het Nederlands beschikbaar is.

Update augustus 2016: Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in 2015. Sindsdien zijn er nieuwe partijen op de markt gekomen bij wie je goedkoop of zelfs gratis een website kunt bouwen zonder programmeerkennis. Een daarvan is JouwWeb.nl dat je als alternatief voor Wix zekere even moet bekijken als je een website gaat bouwen. JouwWeb heeft onder meer een Nederlandstalige helpdesk.

Met Wix.com kan iedereen heel eenvoudig en snel een mooie, originele website maken zonder dat je daarvoor programmeerkennis nodig hebt. De eenvoud begint al met de aanmeldprocedure. Je gaat naar Wix.com, meld je daar aan met een emailadres en een wachtwoord en je kunt aan de gang.

Ontwerpen kiezen

Wix templatesNa het inloggen kun je kiezen uit één van de vele fraaie, door professionele designers ontworpen html-5-templates (pagina-ontwerpen). De ontwerpen zijn per rubriek geordend. Van business-sites voor bedrijven, reis-sites, mode-sites en restaurant-sites tot ontwerpen voor fotografen en bloggers, de templates zien er allemaal even strak en gelikt uit en zijn ook helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Zelf een compleet nieuw ontwerp maken of een site in verschillende talen ontwerpen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Zeer eenvoudig ontwerpen aanpassen

Als je eenmaal een template hebt gekozen, kun je dat heel eenvoudig naar je eigen smaak aanpassen. Je eerste pagina maken en beheren gaat heel eenvoudig via de Pagina-knop aan de linkerkant van de editor. Daar kun je ook per pagina de SEO-titel, de metabeschrijving en keywords invullen wat weer belangrijk is om hoger in de zoekmachines te komen. Via het ‘toevoegen-ikoon’ kun je heel makkelijk elementen zoals logo’s, knoppen voor social media en andere plaatjes slepen naar de header of de footer. Die worden dan meteen meegenomen op alle pagina’s. Het is allemaal een kwestie van selecteren, klikken en slepen. Wie toch aan de slag wil met html, kan de html-app gebruiken. Update: Een lezeres mailde ons dat in Explorer 11 de orderd list-functie niet goed toonde bij haar development-site. Dat heeft ze opgelost door handmatig (met incoontjes via invoegen symbool) de regels in te voeren en met “shift enter”naar de volgende regel te gaan. Daarna toonde de lijst wel goed in zowel Explorer als Safari en Chrome.

Ingebouwde SEO-opties

Achtergronden en vormen toevoegen of aanpassen, je doet het allemaal vanuit handige schermpjes die je aan de zijkant kunt openklappen. Selecteer iets wat je wilt aanpassen, een paar klikken op bijvoorbeeld een kleurpalet, een lijst met lettertypes, lijntjes, vormen en achtergronden en je site heeft een compleet ander en vooral uniek uiterlijk gekregen. Ook h1-, h2 en h3- tags toevoegen, wat zoekmachines helpt om de structuur van je artikelen te begrijpen, is een kwestie van klikken. Alles wijst zich vanzelf. Heb je toch ergens hulp bij nodig, dan staat er een hele bibliotheek aan Nederlandstalige videotutorials ter beschikking.

Teksten en foto’s toevoegen

Wix aanpassenTeksten toevoegen is een fluitje van een cent, omdat de teksteditor er net zo uit ziet als Word. Foto’s en slideshows toevoegen gaat via een paar simpele drukken op de knop, makkelijker kan eigenlijk niet. Sla wel steeds tussentijds je werk op.

’Responsive’ ontwerp toont goed op elk apparaat

Al snel heb je de smaak te pakken en wil je meer pagina’s maken. Als je wilt, kun je verschillende pagina-layouts ontwerpen, voor bijvoorbeeld artikelen, foto-overzichten etcetera en daar later weer met een druk op de knop pagina’s aan koppelen. Gele stippellijntjes geven een marge aan van 980 pixels. Je site is dan ‘responsive’ wat betekent dat hij er op tablets, mobiele telefoons en pc’s goed uit ziet. Je kunt er echter voor kiezen om die marge handmatig breder te maken. Via een preview-knop kun je altijd zien hoe je site er in het echt uit komt te zien, zowel op groot scherm als op een smartphone. Klaar? Klik op de ‘Publiceer’-knop en de hele wereld kan je site of nieuwe pagina zien.

Ecommerce-sites bouwen met Wix

App market WixWil je geld verdienen met je website? Ook dan kun je gebruik maken van Wix om makkelijk een website te bouwen. In de Wix App-market zitten tal van handige tooltjes die je ook weer met één klik installeert. Denk aan een Paypal-functie, winkelwagentjes, een Live-chat-functie, een count-down-klok, contactformulieren, Google-Adsense, reviewtools en zelfs een systeem om hotelkamers te boeken. Heel veel apps zijn gratis, maar voor sommige moet je betalen. Je kunt ook diverse apps toevoegen om bijvoorbeeld nieuwsbrieven via MailChimp te versturen. Een belangrijk nadeel voor Nederlandse e-shops is echter dat er op het moment van schrijven nog geen iDeal-integratie mogelijk is. Onduidelijk is of en wanneer die er komt.

Update juni 2017: Via een omweg kun je toch iDeal integreren in je Wix-site. Dat kan met behulp van Stripe, een betalingsprovider. Hoe je die tool integreert in je Wix-site, staat uitgelegd in het Engelstalige forum. Stripe rekent wel een vergoeding per transactie.

Wat kost Wix?

Het bouwen van een website en het hosten daarvan is gratis, maar je site draait dan wel onder een subdomeinnnaam van Wix. Bovendien verschijnen er dan advertenties van Wix in beeld. Wil je je eigen domeinnaam, dan kost je dat 8,25 euro per maand voor een site voor persoonlijk gebruik. Als je die site jarenlang gaat gebruiken, kan dat natuurlijk wel in de papieren gaan lopen. Overweeg dus of het niet goedkoper is om zelf een hostingpartij uit te zoeken om daar bijvoorbeeld een gratis WordPress-website te laten hosten. Dat is waarschijnlijk goedkoper, maar dan moet je wel zelf een sitebouwer zoeken. Maar daar kun je natuurlijk altijd even contact over opnemen 🙂 Er zijn ook pakketten voor bedrijven en freelancers met meer opslagruimte en een onbeperkte bandbreedte. Een webwinkel bouwen en hosten kost minimaal 16,17 dollar per maand. Sowieso heb je bij alle betaalde pakketten premium ondersteuning. (prijzen 2015).

Sterke punten van Wix:

 • Snel en eenvoudig mooie websites bouwen
 • Zeer compleet met veel mogelijkheden
 • Geen programmeerkennis nodig
 • Gebruik van de webeditor spreekt voor zich
 • Gratis site en gratis hosting, maar dan wel met een subdomeinnaam van Wix
 • Heel veel keuze uit verschillende templates
 • Handige tutorials beschikbaar
 • Wix heeft naar eigen zeggen 24/7 klantondersteuning beschikbaar en belooft binnen enkele uren te reageren.
 • Je krijgt een jaar lang een gratis domein via Wix bij een Combo, Onbeperkt of VIP Premium jaarabonnement.

Nadelen:

 • Alleen tegen betaling integratie met Google Analytics.
 • Support is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.
 • Nadeel voor webshops: Geen integratie met Ideal mogelijk. Onbekend is of en wanneer dit gaat gebeuren.

Zelf zal ik WordPress blijven gebruiken, maar voor wie geen programmeerkennis heeft, is Wix een goed alternatief.

118 Comments

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *