Ga naar de inhoud

Zelf een gratis website maken met JouwWeb

Er zijn tal van gratis software programma’s beschikbaar waarmee je zelf een website kunt bouwen. Voor veel van die programma’s is het toch wel handig om iets van html of php te weten. Maar gelukkig komen er ook steeds meer sites beschikbaar waarmee je zelf gratis een website kunt maken, zonder enige kennis van programmeertalen. JouwWeb.nl is er zo een. Particulieren en hobbyisten kunnen zelfs gratis een website maken met Jouwweb.

website maken met Jouwweb

Bij JouwWeb zijn ze duidelijk aanhanger van het KISS-principe; Keep it Simple, Stupid! Veel eenvoudiger een website maken kan het eigenlijk niet. Je meldt je aan via de site en maakt je keuze uit een van de professionele website ontwerpen. Die zien er van zichzelf al strak uit, maar je kunt ze nog heel eenvoudig aan je persoonlijke smaak aanpassen. Kleuren veranderen, een logo of foto’s toevoegen, polls en ratings toevoegen, het is allemaal een fluitje van een cent: Klik in de zijbalk van de editor op het element dat je wilt toevoegen, sleep het naar de door jou gewenste plek, pas eventueel de tekst of de kleur aan en klaar. Een banner, een video of een zijbalk toevoegen aan je site is een kwestie van een paar klikken. Op die manier maak je heel makkelijk een sjabloon dat het ‘jasje’ vormt voor de rest van je site. Als je dus die eerste pagina gemaakt hebt, kun je heel makkelijk nieuwe pagina’s toevoegen. Kom je er toch even niet uit, dan kun je terecht in de help-sectie  Ook die uitleg is, net als de instructievideo’s, super helder.

Social media en responsiveness

Pagina's beheren
Pagina’s beheren

Al je pagina’s kun je voorzien van foto’s, video’s en knoppen voor social media zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Google Plus. Alle ontwerpen zijn ‘responsive’, dat wil zeggen dat ze zich aanpassen aan het beeldschermformaat waarop ze bekeken worden. Ze tonen dus altijd goed op pc’s, laptops, tablets en smartphones. Ook zijn de site ontwerpen zo gemaakt dat ze goed doorzoekbaar zijn voor zoekmachines. Daarnaast krijg je tips om je site nog beter te laten scoren en meer bezoek te trekken.
Heb je op die manier het begin van je website gemaakt, dan kun je site publiceren. Je kunt je site onder een eigen domeinnaam online zetten, wat de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google en Bing ten goede kan komen. Voor die eigen domeinnaam heb je het Pro-pakket nodig en moet je jaarlijks betalen, maar dat is bij alle hostingpartijen het geval. Maar je kunt ook kiezen voor een gratis JouwWeb-adres.

Alle bestanden, zoals teksten, foto’s en downloads die je misschien wilt aanbieden, worden beheerd via het systeem van JouwWeb. FTP-toegang en zelf php-scripts toevoegen zijn dan ook niet mogelijk.

Pakketten van JouwWeb

website maken met jouwweb

JouwWeb biedt op het moment van schrijven drie pakketten aan: een gratis pakket voor particulieren en hobbyisten, een Pro-pakket voor ondernemers en het nog uitgebreidere Business-pakket. Voor alle pakketten geldt dat je gratis hosting hebt en een onbeperkte opslagruimte voor je site krijgt. Maar bij het gratis pakket staat er wel reclame op je site. En je kunt alleen maar een webadres maken met .JouwWeb.nl er in. Je site krijgt dan www.mijnsite.jouwweb.nl als internetadres.

Een webshop maken met JouwWeb

Wil je een webshop maken, een mailadres met je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld info@mijnbedrijf.nl), uitgebreide statistieken en een wachtwoordbeveiliging (zeker niet onbelangrijk!), dan moet je het Pro-pakket afsluiten. In dat geval kun je ook meerdere beheerders aan je site toevoegen, zodat er meer mensen tegelijkertijd aan de site kunnen werken. Ook kun je dan onbeperkt foto-albums maken, waarmee je bijvoorbeeld producten van je webshop kunt tonen. Met het Pro-pakket kun je overigens maar tien producten in je webshop tonen. Met het Busines-pakket kun je een onbeperkt aantal producten in je webshop laten zien, krijg je tien mailboxen en twee domeinnamen. Om klanten van je webshop betaalmogelijkheden aan te bieden, wordt gebruik gemaakt van de diensten van Mollie. Mollie ondersteunt onder meer iDeal, Paypal, diverse creditcards en bitcoins.

Gelet op de verschillende mogelijkheden van de pakketten is het dus wel slim om even na te denken wat je met je website wilt. Natuurlijk kun je altijd klein beginnen en een gratis website maken. Later upgraden naar een abonnement met meer mogelijkheden kan altijd nog. In dat geval kun je het gratis ‘.JouwWeb.nl’- adres vervangen door je eigen domeinnaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »