Zo kun je het origineel van een foto achterhalen

origineel van een foto achterhalenOp internet wordt helaas nogal wat af gejat. Teksten worden zonder bron- of naamsvermelding op andere sites overgenomen en ook je foto’s zijn niet veilig. Maar gelukkig is er software waarmee je het origineel van een foto kunt achterhalen. Daarmee kun je dus ook zien wie op internet jouw foto’s gestolen heeft.

Zoeken op internet begint altijd bij een zoekmachine. Zoekmachine Google biedt je de mogelijkheid om foto’s, en dus ook gestolen foto’s, op internet op te zoeken via Google Images.  Net als een bericht op een website heeft ook een foto in een webpagina een eigen url. Die foto-url kun je heel simpel achterhalen door met je cursor op de foto te gaan staan en met de rechter muisknop te klikken op ‘Adres van afbeelding kopiëren’. Plak die url even in een kladblok-bestandje.

Gestolen foto’s zoeken met Google

Ga daarna naar Google Afbeeldingen. Klik op het fotocameraatje en je kunt de url van je foto in het zoekvenster plakken. Je kunt ook een foto uploaden. Klik op zoeken en je krijgt een zoekresultatenpagina met afbeeldingen. Het is ook handig om eerst een speciale plugin voor Firefox of Chrome te installeren. Dan kun je direct vanuit je browser gaan zoeken. Ook handig is om Google alleen foto’s van voor een bepaalde datum te laten zoeken. Zo kom je sneller bij de oorspronkelijke bron terecht, al blijft dat een kwestie van persoonlijk interpreteren. Er staat namelijk nergens dat dit de maker van de originele foto is.

Je kunt ook met de rechtermuisknop op de foto klikken en dan op ‘Afbeelding zoeken in Google’ klikken. Je krijgt dan een pagina met zoekresultaten te zien met daarop alle sites waar die foto voorkomt. Je kunt niet direct zien wie de originele maker van de foto is, maar wel op welke sites die foto gebruikt is. En als jij zelf de maker van de foto bent, weet je meteen, wie je foto geplagieerd heeft.

De maker van de originele foto achterhalen met Tineye

Opsporen van gestolen foto’s kan ook met Tineye. Deze site doet een zogeheten Reverse Image Search. Je kunt ook bij deze site plugins voor diverse browsers installeren om direct van uit je browser te zoeken naar gestolen foto’s op internet, maar nodig is dat niet. Voer in de zoekbalk op de site de url van de foto in en klik op de Search-knop.

Tineye en Google Images leveren verschillende resultaten op, dus gebruik ze allebei om gestolen foto’s op te sporen.

Stockfoto’s opsporen

Dat kan interessante resultaten opleveren. Ik wil je graag voorstellen aan Brtad Skelham. Hij is Chairman en CEO van een bedrijf dat in binaire opties handelt. Ik plaats hier bewust geen link naar zijn site, want ik heb sterke vermoedens dat ze niet helemaal bonafide zijn. Vanaf de pagina ‘Meet the team’ lacht Brad ons vriendelijk toe. Maar als we de url van zijn foto plakken in Tineye, dan komen we exact dezelfde foto op nog ruim tachtig andere sites tegen. Brad blijkt een druk baasje, want we treffen ’s mans tronie ook aan op diverse sites in India en Iran en een Australische makelaars-site waar hij ineens Mark Anthony heet.

De verklaring daarvoor is simpel. Onze Brad is gewoon geplukt uit de fotodatabase van Shutterstock, een site waar je stockfoto’s kunt downloaden. Hij staat daar opgeslagen onder de tag ‘portrait of a smiling man’. Tineye laat dit overigens als eerste resultaat zien, maar bij Google is dit niet te vinden. De dames en heren achter de financiële site hebben gewoon een kant- en klaar theme van WordPress gebruikt en hebben niet de moeite genomen de stockfoto’s even te vervangen.

Exif-data achterhalen

Als je eenmaal een gestolen foto gevonden hebt, wil je honderd procent zeker weten dat-ie echt van jou is en niet van iemand die toevallig ook op exact hetzelfde plekje heeft gestaan om een identieke foto te maken. Dat kun je doen door met een gratis programma als Irfanview in de Exiff-data van een foto te kijken. Download de foto en open ‘m met Irfanview. Klik bovenaan op Image > Information en je krijgt een popup met technische informatie te zien. Klik in dat popup-venster op de knop Exif-data en je ziet de naam van de maker en het tijdstip waarop de foto gemaakt is.

Sharing is caring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *