Ga naar de inhoud

Zo kun je het origineel van een foto achterhalen

Op internet wordt helaas nogal wat af gejat. Teksten worden zonder bron- of naamsvermelding op andere sites overgenomen en ook je foto’s zijn niet veilig. Maar gelukkig is er software waarmee je het origineel van een foto kunt achterhalen. Daarmee kun je dus ook zien wie op internet jouw foto’s gestolen heeft.

origineel van een foto achterhalen

Zoeken op internet begint altijd bij een zoekmachine. Zoekmachine Google biedt je de mogelijkheid om foto’s, en dus ook gestolen foto’s, op internet op te zoeken via Google Images.  Net als een bericht op een website heeft ook een foto in een webpagina een eigen url. Die foto-url kun je heel simpel achterhalen door met je cursor op de foto te gaan staan en met de rechter muisknop te klikken op ‘Adres van afbeelding kopiëren’. Plak die url even in een kladblok-bestandje.

Gestolen foto’s zoeken met Google

Ga daarna naar Google Afbeeldingen. Klik op het fotocameraatje en je kunt de url van je foto in het zoekvenster plakken. Je kunt ook een foto uploaden. Klik op zoeken en je krijgt een zoekresultatenpagina met afbeeldingen. Het is ook handig om eerst een speciale plugin voor Firefox of Chrome te installeren. Dan kun je direct vanuit je browser gaan zoeken. Ook handig is om Google alleen foto’s van voor een bepaalde datum te laten zoeken. Zo kom je sneller bij de oorspronkelijke bron terecht, al blijft dat een kwestie van persoonlijk interpreteren. Er staat namelijk nergens dat dit de maker van de originele foto is.

Je kunt ook met de rechtermuisknop op de foto klikken en dan op ‘Afbeelding zoeken in Google’ klikken. Je krijgt dan een pagina met zoekresultaten te zien met daarop alle sites waar die foto voorkomt. Je kunt niet direct zien wie de originele maker van de foto is, maar wel op welke sites die foto gebruikt is. En als jij zelf de maker van de foto bent, weet je meteen, wie je foto geplagieerd heeft.

De maker van de originele foto achterhalen met Tineye

Opsporen van gestolen foto’s kan ook met Tineye. Deze site doet een zogeheten Reverse Image Search. Je kunt ook bij deze site plugins voor diverse browsers installeren om direct van uit je browser te zoeken naar gestolen foto’s op internet, maar nodig is dat niet. Voer in de zoekbalk op de site de url van de foto in en klik op de Search-knop.

Tineye en Google Images leveren verschillende resultaten op, dus gebruik ze allebei om gestolen foto’s op te sporen.

Stockfoto’s opsporen

Dat kan interessante resultaten opleveren. Ik wil je graag voorstellen aan Brtad Skelham. Hij is Chairman en CEO van een bedrijf dat in binaire opties handelt. Ik plaats hier bewust geen link naar zijn site, want ik heb sterke vermoedens dat ze niet helemaal bonafide zijn. Vanaf de pagina ‘Meet the team’ lacht Brad ons vriendelijk toe. Maar als we de url van zijn foto plakken in Tineye, dan komen we exact dezelfde foto op nog ruim tachtig andere sites tegen. Brad blijkt een druk baasje, want we treffen ’s mans tronie ook aan op diverse sites in India en Iran en een Australische makelaars-site waar hij ineens Mark Anthony heet.

De verklaring daarvoor is simpel. Onze Brad is gewoon geplukt uit de fotodatabase van Shutterstock, een site waar je stockfoto’s kunt downloaden. Hij staat daar opgeslagen onder de tag ‘portrait of a smiling man’. Tineye laat dit overigens als eerste resultaat zien, maar bij Google is dit niet te vinden. De dames en heren achter de financiële site hebben gewoon een kant- en klaar theme van WordPress gebruikt en hebben niet de moeite genomen de stockfoto’s even te vervangen.

Exif-data achterhalen

Als je eenmaal een gestolen foto gevonden hebt, wil je honderd procent zeker weten dat-ie echt van jou is en niet van iemand die toevallig ook op exact hetzelfde plekje heeft gestaan om een identieke foto te maken. Dat kun je doen door met een gratis programma als Irfanview in de Exiff-data van een foto te kijken. Download de foto en open ‘m met Irfanview. Klik bovenaan op Image > Information en je krijgt een popup met technische informatie te zien. Klik in dat popup-venster op de knop Exif-data en je ziet de naam van de maker en het tijdstip waarop de foto gemaakt is.

19 reacties op “Zo kun je het origineel van een foto achterhalen”

  1. Nico, een vraagje, ik denk dat ik ben opgelicht door een fake soldier, uit us army. Ik heb verschillende foto’s , ook van zijn kind en was zo in de ban van hem, ik keek wel gehersenspoeld, leefde alleen nog maar voor berichtjes v hem en leefde in een droomwereld die hij beloofde, totdat hij nu dus geld vraagt om niet op die geheime missie te hoeven…

    Ik heb verschillende foto’s, kan jij achterhalen wie de persoon echt op de foto is? Kun je me evt ook aangeven hoe veel ‘t me zou gaan kosten?

    Ik ben best behoorlijk aangedaan door dit alles, wil nog steeds niet 100 procent geloven dat ‘t nep is, m’n gevoel is te ver, maar m’n verstand zegt anders.

    Kan jij me helpen?

    Groetjes carola

    1. Beste Carola, als een foto op internet staat, is de herkomst waarschijnlijk nog wel te achterhalen. Of op welke plekken de foto nog meer gebruikt is. Maar als iemand je rechtstreeks een foto heeft gemaild, wordt het lastiger. Ik heb helaas op dit moment geen tijd om dat uit te zoeken. Maar heb je het zelf al geprobeerd met de tips in het artikel? Je hoeft daar echt geen whizzkid voor te zijn 🙂
      Dan wat betreft het tweede deel van je vraag: Dat bevat een aantal meldingen die alle alarmbellen doen rinkelen: Een Amerikaanse militair vertelt aan iemand die hij nog nooit ontmoet heeft, een vrouw in een ver buitenland, dat hij op een geheime missie moet? Als dat echt zo zou zijn en het zou uitkomen dat hij daar over gemaild heeft, dan kan hij heel lang in de militaire gevangenis verdwijnen. En met een geldbedrag zou hij dat kunnen afkopen? Alarmbel 2 gaat dan bij mij rinkelen. Amerikaanse militairen kunnen geen missies of uitzending naar het buitenland af kopen. In de Volkskrant van dit weekend stond overigens een interessant artikel over oplichting via internet, waarbij ook zogenaamd een Amerikaanse militair betrokken zou zijn.

    2. hey carola,

      ik praat nu met iemand en die komt erg overeen met wat jij hier verteld.
      zouden wij verder contact kunnen hebben? ik zou graag willen weten of het dezelfde persoon is.

      groetjes, celeste

    3. Bekend bericht. Carola. Mij is dit in juli 2019 gebeurd. Een man die zich voor deed als een ingenieur uit Zweden en werkt op een schip van de VN.
      Ook
      Ik zou graag willen weten wie deze persoon echt is.
      Kan geen foto url vinden. Het blijft me bezig houden en ik kan het nog steeds niet verwerken.

      1. De dader of daders van dit soort datingfraudes houden zich doorgaans schuil op bestemmingen waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. U gaf eerder aan dat u geld heeft overgemaakt. U heeft dus een bankrekeningnummer van de oplichter(s). Wellicht kan uw bank of de Fraudehelpdesk u helpen te achterhalen wie er achter dit rekeningnummer zitten. Al blijft de kans natuurlijk groot dat de daders al gevlogen zijn. Sterkte gewenst bij het verwerkingsproces.

  2. Het hoeft geen militair te zijn zelf had ik contact met mijn droomman hij was in brussel voor werk. Kwam uit manchestet en moest toen ik hem wilde ontmoeten plotseling voor n project naar turkije voor 4 weken. Gisteren vroeg hij om 12.700 euro omdat zijn acces gehackt was. Niet overgemaakt natuurlijk. Liefde was s nel voorbij geen lieve berichtjes geen aandacht . Hij noemt zich Donald Bianchi maar de naam vd man op de foto’s die hij stuurde is heel iets anders. Ben er wel achter wie t echt is

  3. Ik zou graag weten wie de echte persoon charlesmichel412019 is. Ben door hem benaderd en geld kwijt geraakt. Ik heb zijn foto opgezocht en staat als fakescam vermeld. Zou heel graag willen weten wie de echte persoon is op die foto. Is het mogelijk om d aar achter te komen?

    1. Beste MJ, voor zover ik weet is dat niet of nauwelijks te achterhalen. Je zou kunnen kijken of je de url van zijn profielfoto op Instagram kunt achterhalen. (klik met de rechter muisknop op de foto en kopieer die url). Daarna kun je wellicht via de methode die ik in het artikel beschreef proberen het origineel van die foto te achterhalen. Ik vrees alleen dat dit een gejatte foto is en dat je de echte persoon niet zult achterhalen. En als het wel om een echte persoon gaat, dan is de kans groot dat hij niet weet dat zijn foto misbruikt wordt. Ik zou meer tijd steken in het doen van een melding bij de Fraudehelpdesk. Sterkte!

    2. Kan niet begrijpen,dat men geld overmaakt ,
      naar iemand die men NIET kent.
      Dan heeft men zich aardig laten bepraten,
      niet te geloven om daar dan in te trappen!
      Voor mij onbegrijpelijk.

    3. Hallo iedereen,

      Ik ben een jaar geleden overal ingetuind, werd helemaal in de ban van een militair.. zocht m,n troost bij hem, na zware tijd achter de rug had… geen fam. Mr over.
      Hij luisterde nr mij en vroeg me op hulp…
      Zo ik hielp hem … ontzettend dom en naief … schaam me zo…
      Ik heb hem geholpen met een beste geld som… nu heb ik letterlijk niks meer…
      Ik zou graag zou graag hulp willen en willen achterhalen wie die man werkelijk is… wie zou mij daad werkelijk kune helpen om er achter te komen wie die man is…

      Hoor graag van jullie
      Liefs

      1. Beste Yvon,
        Je verhaal klinkt heel bekend en het is heel triest wat je is overkopen. Het probleem is alleen dat deze man waarschijnlijk niet bestaat. Oplichters halen een willekeurige foto van internet en verzinnen daar een persoon omheen. Het is zeer waarschijnlijk dat je niet met 1 persoon, maar met verschillende personen uit de oplichtersbende mailcontact hebt gehad. Ik vrees dat je een schim najaagt. Ik wens je heel veel sterkte. Lees hier meer over dit soort oplichting door zogenaamde Amerikaanse militairen.

  4. Dat zeg niet veel !
    Het moet absoluut mogelijk een foto uploaden te zijn op Google of ergens anders
    vervolgens dat foto automatisch herkend word en zo nodig gegevens over oorspronkelijkheid dat ze tevoorschijn komen ..

    1. Beste Ellie, dank voor je reactie. Of je met een bedrieger aan het chatten bent, weet je pas na verloop van tijd. Als hij of zij op enig moment om geld gaat vragen, met wat voor reden dan ook, dan is het tijd om de chat te beëindigen, want dan is het een oplichter. En soms kom je er pas achter als je met iemand in het echt afspreekt.

      1. Beste Ellien, ik denk dat je iets meer informatie moet geven als je wilt dat we een meer inhoudelijk antwoord op je reactie geven.

  5. hoi kunt u ons helpen? wij zitten in groep 8 en moeten een opdracht doen voor nep fotos op school. zou u nog wat info kunnen geven over nep fotos het zou ons helpen groetjes jan en bertha

    1. Beste Jan en Bertha, leuk dat jullie even contact opnemen met een vraag over dit onderwerp. Helaas weet ik er ook niet meer van dan nu al in het artikel staat. Veel succes met jullie schoolproject.

  6. Ik heb via whatsapp contact met een man waarbij bij mij ook alle alarmbellen gingen afrinkelen. Ik heb zijn foto’s in Google lens geladen en op afbeeldingsbron gezocht. Ik kreeg hits bij één foto, een (ook vals) linkedin profiel en
    deze Franse site met allerlei nepprofielen. In mijn geval ging het om Brian Haugen.
    elypsemoon.canalblog.com/albums/usurpe_brian__haugen_/index.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »