Ga naar de inhoud

Website bouwen: tips en tools

Zelf een website bouwen? Bekijk dan onderstaande links naar gratis templates, gratis software en gratis scripts en ga daarna zelf aan de gang met het maken van een website. Advies nodig bij het maken van uw website? Lees dan hoe Nico van Dijk Media u advies en begeleiding kan geven. Of lees de uitgebreide tips voor webdesign.

Website bouwen met een contentmanagementsysteem

Het bouwen van een website begint met de vraag of en zo ja welk content management systeem (CMS) u wilt gebruiken. Gaat u een kleine site bouwen, dan kunt u overwegen om de pagina’s gewoon handmatig te uploaden naar uw server. Dat gaat heel handig met het gratis FTP-programma FileZilla.
Gaat uw site in de toekomst waarschijnlijk groter worden dan een tiental pagina’s? Advies is dan om een content management systeem te gebruiken. Er zijn genoeg gratis contentmanagementsystemen te downloaden. Joomla en WordPress zijn de bekendste. Voordeel van het gebruik van deze cms’en is dat er duizenden gratis templates voor beschikbaar zijn. Die hoeft u dus niet te ontwerpen.

Website bouwen: gratis templates

Waarom zelf een website ontwerpen als anderen dat al voor u gedaan hebben en u hun ontwerp gratis mag gebruiken? Simpel, omdat het ontwerpen van een website ook leuk kan zijn. Maar heeft u minder tijd en weinig technische of ontwerperskennis in huis? Gebruik dan een gratis template. Er zijn ontelbaar veel sites die gratis templates beschikbaar stellen. Kijk eens bij Freewebstuff.be. U vindt hier fraaie gratis templates en een hoop andere leuke dingen om uw website te verfraaien, zoals animated gifjes, buttons, icons, en greeting cards. Ook op Templates.com vindt u een enorme hoeveelheid aan templates, php-scripts en clipart. Meer betaalde en gratis templates zijn te vinden bij FreeSitetemplates.com en Intensivstation.ch. Op die laatste site vindt u ook veel uitleg over het werken met CSS oftewel stylesheets.

Scripts voor uw website

MijnHomepage.nl

Afficheert zich terecht als startpunt voor de (beginnende webmaster). Met veel Nederlandstalige tutorials en heel veel links naar webtools.

DynamicDrive.com

Je wilt je site natuurlijk verfraaien met allerlei leuke extra’s, zonder dat je daar al te veel voor wilt programmeren. Op DynamicDrive.com kun je allerlei componenten voor je site plukken. Heldere uitleg hoe en waar je je codes en scriptjes moet plakken maakt deze site tot een must voor elke sitebouwer.

Java_scriptkit.com

Veel uitleg over sitebouw en gratis scriptjes en applets.

FirstPage2006

Prima freeware om sites mee te bouwen. Makkelijk werken met html, xhtml, php en css. Het programma heeft een aantal handige ingebouwde Javascripts en tools voor webmasters. Dankzij de ‘smart history’-functie heb je altijd een overzicht van je wijzigingen.

W3CSchools.com

Webtutorial over het bouwen van webpagina’s. Snelle checklist om na te gaan of je site aan standaarden voldoet, plus een heleboel links.

Social bookmarks toevoegen aan je website: AddThis.com

social bookmarks voor website
Social bookmarks toevoegen aan je site is een mooie manier om bezoekers in staat te stellen je content te delen. AddThis heeft een mooie, gratis tool om social bookmarks aan je site toe te voegen. In een paar klikken en zonder programmeerkennis kun je je social bookmarks aanpassen aan je eigen smaak. Code kopieren, in je site plakken waar je wilt en klaar. Desgewenst kun je er ook Analytics-statistieken aan koppelen. Ook het toevoegen van print- en mail-knoppen is mogelijk. Een kleine demo vind je bovenaan deze pagina.

Website testen: IEtester en ipadgeek

Voordat je ‘live’ kunt gaan met je website wil je eerst zeker weten dat hij er in alle browsers goed uitziet. Op My-debugbar.com kun je gratis software downloaden om te testen of je site er in Internet Explorer goed uitziet. Je kunt je website laten testen in Internet Explorer 5.5 (wie gebruikt dat eigenlijk nog?), IE6. IE7 en IE8. Wil je weten hoe je site er op een iPad uit ziet, maar heb je geen iPad? Test ‘m dan op de site ipadgeek.com. Klik bovenaan het scherm om van landscape naar portrait en terug te wisselen.

Handleidinghtml.nl

Uitstekende uitleg voor beginnende en gevorderde sitebouwers over alles wat met html te maken heeft. Overzichtelijk opgezet en geheel Nederlandstalig.

Webmeesteres.nl

Aan de hand van voorbeelden, downloads en tutorials geeft deze online juffrouw uitleg over sitebouw, scriptjes en de menu’s van onder meer Photoshop.

Webdeveloper

Een enorme hoeveelheid gratis scripts, overigens keurig geordend, tref je aan op de Engelstalige site Webdeveloper.Earthweb.com. Voor een deel is het het bekende werk, voor een deel ook uniek materiaal. Klik op ‘run the code’ voor een demo van het script.

ZDnet.nl

Nederlandstalig ICT-nieuws, maar vooral handig vanwege de overzichtelijk gerubriceerde reviews en downloads van software.

Webbuilder 1.8.1

Gratis en zeer gebruiksvriendelijk programma om zonder kennis van html en java een leuke site te bouwen.

NVU (webeditor)

Webpagina’s bouwen zonder kennis van html en java kan heel eenvoudig met deze WYSYIWYG-editor. Deels Nederlandstalige ondersteuning. Dit programma is gebaseerd op de Mozilla Composer uit Mozilla Suite.

Spambots misleiden

Waarschijnlijk wil je een contactknop of contactformulier aan je website toevoegen, zodat bezoekers je kunnen mailen. Dikke kans dat je binnen de kortste keren wordt gevonden door spambots. Dat zijn zoekrobots die voor spammers het web afstruinen om mailadressen te oogsten. Om de spambots te misleiden zijn verschillende trucs mogelijk. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een e-mailadres er voor de spambot niet als e-mailadres laten uitzien, maar voor het menselijk oog wel. Dat kun je doen door het @-teken in het mailadres te vervangen door “@” en de punt door “.”.  (aanhalingstekens weglaten). Je browser vervangt die code door de @ en de punt. Je kunt nog een stap verder gaan en je hele mailadres in Unicode laten zetten. Dat hoef je niet zelf te doen, maar dat kun je op deze site heel simpel laten doen. Plak de aldaar gegenereerde code tussen de mailto:- en de ?subject-code in je broncode en je hebt geen last meer van spam.

Multimediale content aan je site toevoegen

Het toevoegen van videocontent aan je site (zogeheten embedded video) is een fluitje van een cent. Op Mioplanet.com staat een script met uitleg hoe je Windows Mediaplayer-files in je site kunt plakken. Gebruik je andere videotypen, dan kun je kijken op de site van de University of California. Daar staan generators om scripts voor flash, Real en QuickTime te genereren. Meer over het toevoegen van multimediale content op je site vind je op w3schools.com.

MiniAjax.com

Briljante site met scripts in dhtml en Ajax-scripts. Een kind kan de was doen. Links op de site verwijzen je naar de sites van de makers waar je demo’s kunt zien en scripts kunt halen.

Menuknoppen maken

Buttons maken voor je site is kinderspel met Glassy Buttons. Je hoeft niets te downloaden, je gaat gewoon naar de site, vult de velden in en download de knop van je keuze! Wil je liever een menu in dhtml maken met bijvoorbeeld mooie mouse-over-effecten, dan kun je DHTML-Builder van xFX Jumpstart downloaden. Dit programma is zeer gebruiksvriendelijk en wijst zich eigenlijk vanzelf. Zo mogelijk nog makkelijker werkt de CoffeeCup Free DHTML Menu Builder. Installeren en verder is het eigenlijk een kwestie van invullen.

Wieonline.nl

Gratis tooltje van Ilse. Laat zien hoeveel bezoekers er op dat moment op je site of log zitten. Bezoekers kunnen er voor kiezen zich bekend te maken of anoniem te blijven. De lijst neemt automatisch het uiterlijk van je site of log aan en filtert scheldwoorden.

Test je site

Op de site van Wbexact kun je gratis je site laten testen op usability en accessibility. Voer simpelweg je url in en je krijgt een uitgebreid rapport met tips terverbetering.

Metatags.nl

Een site maken is een ding, gevonden worden op het web is iets heel anders. Via Metatags.nl krijg je heldere uitleg over het belang van metatags die zoekmachines gebruiken om je site te bekijken. Natuurlijk heeft de site ook een metatags-generator. Daarnaast biedt Metatags.nl ook een gratis analyse-mogelijkheid. Je krijgt online een advies over de kwaliteit van je paginatitel, beschrijving en keywords. Even sleutelen, je site opnieuw uploaden en opnieuw laten analyseren om te kijken of je het gewenste effect bereikt hebt. Verder geven ze heel veel gratis tips en verwijzingen die met het bouwen van websites te maken hebben.

6 reacties op “Website bouwen: tips en tools”

  1. hey ik ben david en ik ben zelf een auto blog begonnen, maar veel succes met bezoekers heb ik niet, hoe zou ik dit kunnen verbeteren?

    1. Om bezoekers te krijgen is het noodzakelijk om hoog in de zoekmachines te komen. Dit wordt zoekmachine optimalisatie (of seo) genoemd. Ook daar zijn programma’s voor om je erbij te helpen.

      1. Ik heb de link naar jullie site uit de comments verwijderd. Een SEO-bureau zou toch moeten weten dat links in reacties al geruime tijd niet meer meetellen voor SEO 🙂

  2. Beste Nico,

    Ik heb een vraagje want ik zie door de bomen het bos niet meer…. Ik heb nu een website die ik zelf in Frontpage heb gebouwd. De site ben ik begonnen met mijn schilderijen, maar later is daar ook mijn keramiek bijgekomen. Ik wil overstappen op een andere naam en een nieuwe website maken voor alleen mijn keramiek. De domeinnaam heb ik al (www.kleurkeramiek.com via mijn Domein). Ik ben op zoek naar een programma waar ik een simpele maar mooie site kan maken, niet te ingewikkeld, maar wel naar mijn eigen wensen en mooie vormgeving. Er komt een link naar mijn Etsywebshop, mijn Facebook en Instagram. Geen ingebouwde webshop dus.
    Welk programma zou je mij aanraden?

    1. Beste Inge, verstandig om niet verder te gaan met Frontpage, aangezien dat programma al jaren niet meer geupdate is. Daardoor kunnen er allerlei veiligheidslekken ontstaan. Ik zou voor een nieuwe site toch kiezen voor WordPress. Het grote voordeel van WordPress is dat je niet aan een specifieke hostingpartij vast zit. Als je niet tevreden bent over de hosting, kun je je site altijd makkelijk verhuizen naar een andere hostingpartij. Voor WordPress zijn enorm veel gratis en betaalde themes (= ontwerpen) verkrijgbaar. Je hebt niet echt programmeerkennis nodig om die zelf aan te passen. Ook zijn er heel veel handleidingen met tips over beveiliging en handige plugins. Google bijvoorbeeld maar eens op ‘art theme wordpress’ en bekijk dan de afbeeldingen om snel een indruk te krijgen. Vaak kun je ook een standaard WordPress-theme gebruiken en daar een plugin voor een fotogalerij aan toe voegen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »